Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Volledige huurkosten aftrekbaar bij werkkamer in huurwoning

Geplaatst op: 17-08-2016, 14:16:49

Volgens de Hoge Raad leidt de etikettering van het huurrecht als ondernemingsvermogen ertoe dat de huisvestingskosten volledig ten laste van de winst kunnen worden gebracht. Hiertegenover dient, vanwege het privégebruik van de woning, een bijtelling te worden toegevoegd.

Gebruikt u een deel van uw huurwoning voor uw onderneming, dan kunt u onder voorwaarden daarvoor kosten in aftrek brengen van de winst. Dit heeft de Hoge Raad onlangs beslist. Uit de uitspraak volgt ook welke voorwaarden er gelden en hoe u de aftrek berekent. De uitspraak is van belang voor ondernemers in de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld werkend met een eenmanszaak, vof of maatschap. Het is niet van toepassing voor werknemers en DGA's.

Een ondernemer in de bouw verrichtte nevenwerkzaamheden voor zijn onderneming vanuit zijn werkkamer in een gehuurde woning. Het ging hierbij om werkzaamheden als acquisitie, het plannen van werkzaamheden en het bijhouden van de administratie. De werkkamer vormde niet een naar verkeersopvatting zelfstandig gedeelte van een woning. De ondernemer had het volledige bedrag van de huisvestingskosten van € 9.835 voor aftrek in aanmerking genomen en € 2.700 als onttrekking voor privégebruik bijgeteld.

Bedrijfsmiddel?

Het hof was van mening dat het huurrecht geen bedrijfsmiddel vormde, waardoor niet werd toegekomen aan de vraag of het huurrecht verplicht ondernemingsvermogen, verplicht privévermogen of keuzevermogen was.  Het hof nam het standpunt in dat de kosten ter zake van de woning moesten worden aangemerkt als ondernemingskosten, voor zover deze verband hielden met de werkkamer. Artikel 3.16 Wet IB 2001 stond volgens het hof echter aan aftrek in de weg, aangezien de werkkamer naar verkeersopvatting niet een zelfstandig gedeelte van de woning vormde.

Ondernemingsvermogen

De Hoge Raad deelde deze mening niet. Volgens de Hoge Raad kon een huurrecht dat (mede) voor de ondernemingsuitoefening werd gebruikt, ondernemingsvermogen vormen. De etikettering van het huurrecht als ondernemingsvermogen had tot gevolg dat het gehele bedrag van de huur ten laste van de winst kon worden gebracht en dat daartegenover vanwege het privégebruik van de woning een volgens artikel 3.19, lid 1, Wet IB 2001 te bepalen bedrag aan de winst diende te worden toegevoegd. Deze bijtelling betrof mede de werkkamer.

Geen aftrekbeperking

De Hoge Raad ging tevens in op de bewoordingen van artikel 3.16, lid 1, Wet IB 2001. Gelet op artikel 3.19, lid 5, Wet IB 2001 diende volgende de Hoge Raad artikel 3.16, lid 1, Wet IB 2001 aldus te worden gelezen dat onder "een tot zijn ondernemingsvermogen behorende woning" mede moest worden begrepen een tot het ondernemingsvermogen behorend huurrecht van een woning. Aangezien in dit geval vaststond dat het huurrecht ondernemingsvermogen vormde, kwam de in artikel 3.16, lid 1, Wet IB 2001 neergelegde aftrekbeperking niet aan de orde. De wetgever had kennelijk de niet-aftrekbaarheid van de werkruimte willen bewerkstelligen door de huurwaarde daarvan – als onderdeel van de forfaitaire bijtelling van artikel 3.19 Wet IB 2001 – als een onttrekking in aanmerking te nemen.

U heeft dus recht op aftrek als u het huurrecht van de woning tot uw ondernemingsvermogen rekent. Dit kan als u van uw huurwoning minstens 10% gebruikt voor uw bedrijf, bijvoorbeeld een kamer voor het bijhouden van uw administratie. U mag dan alle huur in aftrek brengen van de winst. U moet hierop echter een correctie aanbrengen vanwege het privégebruik van uw woning. Deze correctie bedraagt in 2016 voor de meeste woningen 1,85% van de WOZ-waarde. Het verschil brengt u dus ten laste van de winst.

Uit de uitspraak volgt niet of u ook bijkomende kosten van de kamer in aftrek kunt brengen. Uit eerdere rechtspraak leiden wij af dat dit kan en dat u een evenredig deel van de overige kosten ook in aftrek kunt brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de OZB en verzekeringen.

Gebruikt u dus minstens 10% van uw huurwoning bedrijfsmatig, breng dan kosten in aftrek volgens bovenstaand uitgangspunt. Heeft u dit tot op heden nog niet gedaan, claim de aftrek dan voor dit jaar en voor zover uw aanslagen uit vorige jaren nog niet definitief vaststaan. Naar onze mening is de uitspraak van de Hoge Raad een reden om vanaf dat moment de aftrek met succes te claimen. Dien eventueel een gewijzigde aangifte in of maak bezwaar.

 

Wet: artikel 3.16 en 3.19 Wet Inkomstenbelasting 2001

Meer informatie: Hoge Raad 12 augustus 2016, ECLI:NL:HR:2016:1899

Ga terug naar de vorige pagina